Top

Gezondheidsverklaring aanvragen

Om rijexamen te kunnen doen heb je altijd een gezondheidsverklaring nodig voor je autorijbewijs. Je moet rijgeschikt zijn, dus lichamelijk en geestelijk gezond genoeg zijn om auto te mogen rijden. Daarom moet iedereen een gezondheidsverklaring naar het CBR sturen. Daarop staan vragen over je gezondheid. Die moet je eerlijk invullen. Als autorijder ben je namelijk verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en ook voor die van anderen.
Het CBR bekijkt of je medisch geschikt bent om auto te rijden. Doe dat meteen in het begin van je rijopleiding. Soms moet je namelijk naar een medisch specialist en/of een rijtests doen bij het CBR”.

Je kunt direct aanvragen op de website van het cbr Klik hier

Rijschool machtigen

Wil je rijexamen doen? Alleen je rijschool kan voor jou je praktijkexamen aanvragen, daarvoor moet je rijschool natuurlijk wel toestemming hebben. Dan moet je je rijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te reserveren bij het CBR. Zodra je dat hebt gedaan, krijgen jij en je rijschool een e-mail met een bevestiging van de machtiging.

U kunt ons machtigen via deze link.

Bij deze link heeft u ons CBR nummer nodig, dit is: 8144N1

Tussentijdse toets (TTT)

Gedurende je rijopleiding heb je de mogelijkheid om alvast te wennen aan een echte examensituatie door een tussentijdse toets te doen. De tussentijdse toets duurt net zolang als het officiële praktijkexamen en lijkt precies hetzelfde. Het wordt bij het CBR afgenomen en een officiële examinator beoordeeld je op dezelfde punten als tijdens het gewone praktijkexamen.
Deze toets wordt aangevraagd als de leerling op ongeveer 2/3 van de rijopleiding is. De toets is niet verplicht, maar het is zeker van grote waarde om je te helpen in één keer je rijbewijs te halen. Zo kom je alvast een keer in aanraking met het examenbureau en een examinator. De toets duurt 55 minuten, waarvan er 35 minuten gereden worden. Dit is net zo lang als tijdens het praktijkexamen. Tijdens de TTT is het mogelijk om vrijstelling te behalen voor de bijzondere verrichtingen. Deze hoef je dan niet meer tijdens je examen te laten zien, mits je voor dit examen de eerste keer slaagt. Na afloop krijg je een persoonlijk advies van de examinator. Dit is natuurlijk enorm waardevol want dan weet je waar dat je tijdens de rijlessen extra aandacht aan moet besteden om moeiteloos voor het echte examen te slagen. De tussentijdse toets is geen examen, je kan dus niet zakken! Je kunt je rijinstructrice vragen om de toets aan te vragen en deze op het juiste moment in te zetten tijdens je rijlessen.

Het praktijkexamen

Dit is het moment dat jij opgaat om je rijbewijs behalen. Totaal duurt het praktijkexamen 55 minuten en de examenrit ongeveer 35 minuten en wordt afgenomen door een examinator bij het CBR. De examinator kijkt of je laat zien dat je veilig en zelfstandig aan het verkeer kunt deelnemen en voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Je hoeft niet helemaal foutloos te rijden, wel veilig. Je rijinstructrice mag in de meeste gevallen meerijden tijdens het examen.

De examinator let onder andere op:

  • Veiligheid is altijd prioriteit nummer 1!
  • Je beheersing van de auto
  • Kijkgedrag, dus kijk goed in je spiegels
  • Of je goed voorrang verleent
  • Inhalen
  • In- en uitvoegen
  • Rijden op kruispunten en rotondes
  • Bijzondere verrichtingen

(Heb je eerder een tussentijdse toets gedaan? Neem dan het adviesformulier mee waarop staat of je vrijstellingen hebt voor bijzondere verrichtingen.)

Meteen na afloop van het examen krijg je van de examinator het verlossende woord te horen of je
geslaagd bent en/of jij eindelijk de trotse bezitter bent van je eigen Autorijbewijs B.

Wanneer jij opgaat voor je eerste examen bedenk dan dat de beoordeling door de examinator vooral een momentopname is. Probeer je te bedenken dat het voor een examinator het belangrijkst is dat jij je veilig weet voort te bewegen op de openbare weg. Iedereen heeft met verschillende verkeerssituaties te maken. Je hoeft je dus echt niet te schamen als je een herexamen nodig hebt!

Faalangst-rijexamen

Het halen van je rijbewijs is een belangrijk moment in je leven. Faalangst kan dat moment behoorlijk verstoren. Door extreme zenuwen klap je dicht tijdens examens. Het CBR biedt mensen met faalangst graag de helpende hand. Met een faalangst-rijexamen.
Bij een faalangst-examen heeft de examinator meer tijd om je op je gemak te stellen.
En tijdens de rit kun je om een time-out vragen om de spanning minder te laten worden.
In totaal duurt een faalangst-examen 80 minuten. De examenrit zelf is 35 minuten, net als bij een gewoon rijexamen. Ook de eisen om te slagen zijn hetzelfde als bij een gewoon examen. Een faalangst-examen is door de extra tijd dan ook iets duurder.

BNOR Examen

Ben je vier keer gezakt voor het gewone praktijkexamen, dan is het vijfde examen een speciaal examen dat BNOR-examen genoemd wordt. Hetzelfde zijn de eisen om te slagen en er wordt op dezelfde dingen gelet als tijdens het gewone praktijkexamen.
Het grote verschil is dat je meer tijd krijgt en meer persoonlijke begeleiding.
Een BNOR-examen duurt 70 minuten i.p.v. 55 minuten voor het gewone examen.
Er is dus altijd extra tijd beschikbaar, dit is gemiddeld een kwartier langer dan bij een gewoon
praktijkexamen. De examinatoren weten precies hoe zij om moeten gaan met examenkandidaten die nerveus zijn en zij houden er ook rekening mee dat spanningen en stress een grote invloed kunnen hebben op het rijgedrag. Zij proberen daarom je spanningen zoveel mogelijk te verminderen en zal bekijken waar het de vorige keer eventueel is misgegaan. Het advies is daarom dat de instructeur bij het voorgesprek aanwezig is. Tijdens het rijden zal de rijvaardigheidsadviseur de omstandigheden zo gunstig mogelijk maken voor je. Als je zenuwachtig bent tijdens het rijden kan de auto even langs de weg worden gezet,
zodat je even tot rust kunt komen. Een BNOR-examen is door de extra tijd dan ook iets duurder.

Vraag je rijinstructrice tijdens één van je rijlessen om een tussentijdse toets, praktijkexamen,
faalangstexamen of een BNOR-examen voor je in te plannen. Zij regelt alles voor je.

Hele fijne rij lessen gehad waardoor ik alles in een keer kon halen!
Koen
Koen
08:30 02 May 23
Top Rijschool! Fijne instructrice en met veel vertrouwen mijn examen ingegaan en meteen geslaagd!😁
Emma-Louise Van Schip
Emma-Louise Van Schip
13:52 01 May 23
In 1x mijn rijexamen gehaald, mede dankzij de altijd even vriendelijke en gezellige rij-instructrice ! Waar nodig wijst ze je op een fijne, maar duidelijke manier je aandachtspunten aan. Ikzelf was bang voor het rijden in een auto en de rij-instructrice heeft mij hier hee erg meegeholpen!
Sophia
Sophia
08:46 25 Apr 23
Ik heb het super gezellig gehad met Ellie, en ze heeft mij uitstekend goed voorbereid op mijn praktijk examen
Krijn Veldboer
Krijn Veldboer
09:10 20 Apr 23
Ellie is heel goed in les geven. En het is altijd gezellig
Alina Lammers
Alina Lammers
11:41 06 Apr 23
Super fijne/gezellige lessen. Altijd positief en wil het beste voor je!
HLMND
HLMND
08:58 03 Apr 23
Erg fijne rijlessen, rijinstructrice is erg geduldig en gezellig!!! Ze denkt goed met je mee. Ik heb tijdens mijn rijlessen veel kunnen lachen en in 1x mijn rijexamen gehaald.
Amy
Amy
14:33 21 Mar 23
Heb echt top rijlessen achter de rug bij Ellie. Ze heeft me heel erg geholpen en me ook altijd gesteund als ik het even wat minder makkelijk had. Kijk echt met heel veel plezier terug op de lessen en op de gezellige gesprekken!!
Lisa van Droffelaar
Lisa van Droffelaar
12:00 21 Mar 23
Echt super blij dat ik deze rijschool heb gekozen kon me echt geen betere wensen! Iedereen in mijn omgeving raad ik haar ook echt aan.Na het feit dat ze super fijn les geeft, heb je bij Ellie zo een veilig gevoel in de auto en is het altijd gezellig. We hebben echt over alles gekletst en heel veel gelachen.
Anisa Gammoun
Anisa Gammoun
16:23 02 Mar 23
Xamen is een hele fijne rijschool. Ik voelde me meteen op mijn gemak na de proefles. Dat is daarna ook zo gebleven, Ellie neemt altijd de tijd voor je en kijkt goed naar waar je aan toe bent met het rijden. Hierdoor merkte ik dat ik snel grote stappen maakte en me zelfverzekerd voelde in de auto. Ik kan de rijschool aan iedereen aanraden!
Jill Heinen
Jill Heinen
09:16 27 Feb 23
Zeer fijne rijschool! Ellie is heel aardig en behulpzaam, staat altijd klaar voor haar studenten.Ik raad haar en haar rijschool aan iedereen aan!
twan duijmelinck
twan duijmelinck
11:32 09 Feb 23
Super lieve vrouw super goed geholpen en ben super blij met mijn rijbewijs. De beste rijschool.❤️
Jordan Hensing
Jordan Hensing
12:38 09 Jan 23
Fijne instructeur, kan je goed mee lachen geeft duidelijke instructies overall gewoon een fijne ervaring.
Thom van der Vorst
Thom van der Vorst
09:35 14 Dec 22
Vanaf het begin had ik al een goed gevoel over deze rijschool. Ik heb toen een proefles genomen en ik ben daarna niet meer verder gaan zoeken! Ellie is een hele fijne rij instructeur en helpt je tot het uiterste. Ik kan het voor iedereen aanraden. Ellie wil graag dat je slaagt. Daarnaast wil ze je ook op je gemak laten voelen.Heel erg bedankt! Nogmaals aan te raden! Ze is een doorpakker en houdt ook van gezelligheid. 🚘
Maaike Verbakel
Maaike Verbakel
08:20 20 Oct 22
Geslaagd dankzij hele fijne begeleiding rijschool Xamen, goede en fijne rijlessen. Door Ellie zat ik ontspannen in de auto. Ik raad deze rijschool zeker aan!!!
Bo Derks
Bo Derks
15:11 12 Sep 22
Jayden Belfor
Jayden Belfor
11:20 02 Aug 22
Een hele fijne rijschool en altijd gezellig gehad! Zeker een aanrader! 😊
PhuongVy Loc
PhuongVy Loc
08:25 01 Aug 22
Super fijne lessen gehad!
Lars Verberkt
Lars Verberkt
11:06 13 Jul 22
Marijn Strijbosch
Marijn Strijbosch
11:18 15 Jun 22
Mijn dochter heeft bij Ellie rijles gehad...Ze heeft echt een super fijne tijd gehad, Ellie is heel begrip vol legt alles goed uit en heeft veel geduld en humor...Een aanrader voor iedereen!!
Bianca Van Bommel
Bianca Van Bommel
10:05 03 May 22
Zeer fijne rijschool met een lieve en vakkundige rijinstructrice!
Jack van Schip
Jack van Schip
12:33 02 May 22
x._Minou _
x._Minou _
15:06 25 Apr 22
R Veldboer
R Veldboer
13:17 28 Mar 22
Marlinn Arts
Marlinn Arts
12:16 24 Mar 22
Hele fijne rijschool! Lieve rij instructrice, geeft je goed zelfvertrouwen!
Hilde vd Mortel
Hilde vd Mortel
10:11 19 Feb 22
Zeer fijne rijschool! Je word heel fijn behandeld en er word goed mee gedacht je staat er niet alleen voor!!
Sem Vdg
Sem Vdg
12:12 26 Jan 22
Ik heb het altijd super leuk gehad tijdens de rijlessen en altijd op een super fijne manier gelest! Super gezellige en aardige vrouw 😊
Michelle Van de voort
Michelle Van de voort
17:54 19 Jan 22
Angelique Sleegers
Angelique Sleegers
17:34 01 Dec 21
Het waren altijd hele fijne en gezellig lessen! Ellie is altijd heel lief en vrolijk en dat maakte de lesse zo fijn. Meteen voor de 1ste keer geslaagd met de goede hulp van ellie!
Kailey Van den hoff
Kailey Van den hoff
11:14 24 Nov 21
Echt een super goede rijschool met een hele leuke en lieve rij instructrice!, die je heel goed op je gemak kan stellen. En waar je heel veel en snel van leerd!
Melanie Lintermans
Melanie Lintermans
11:41 15 Nov 21
Super fijne rijschool!
Isis Cornelissen
Isis Cornelissen
12:19 02 Nov 21
Echt een toprijschool! Zeker aan te raden!! Was altijd heel gezellig in de lessen met Ellie! Ze geeft altijd goeie tips en heeft me in een keer weten te laten slagen!
Stijn Derijck
Stijn Derijck
08:32 18 Oct 21
Ellie is een super fijne instructrice, ze geeft persoonlijke aandacht en zorgt dat je je op je gemak voelt in de auto. Haar manier van lesgeven is goed en alles wordt helder uitgelegd en voorgedaan. Je krijgt niet alleen serieus les, maar het is ook altijd gezellig in de auto. Ellie werkt ook met een handige app om je rijlessen mee in te plannen. Ik ben blij dat ik bij Xamen mijn rijlessen heb gevolgd!
Eline Peters
Eline Peters
11:02 07 Oct 21
Deze rijschool is echt een aanrader! Ellie had altijd veel geduld en legde alles op een makkelijke manier uit. Daarnaast was het altijd gezellig tijdens de lessen.
Mathusa Nagalingam
Mathusa Nagalingam
05:18 04 Oct 21
Een hele fijne en gezellig ervaring gehad!! Elke dag was een feest in de auto en hielp ze tegelijkertijd ook goed. Een echte aanrader!
Erwin Smulders
Erwin Smulders
07:22 28 Sep 21
Super fijne lessen gehad, altijd gezellig bij Ellie in de auto😊 zeker een aanrader!!!!
Inge, Joni en Megan
Inge, Joni en Megan
12:07 21 Sep 21
Sem De rooij
Sem De rooij
09:43 19 Aug 21
Dikke aanrader deze rijschool! Ik voelde me erg op mijn gemak tijdens de lessen, en alles wordt op je eigen tempo aangepast!De instructrice heeft geduld, en geeft vertrouwen in jezelf.
Melanie van Duppen
Melanie van Duppen
10:27 09 Aug 21
Super fijn en gezellig gehad in de auto met Ellie. Ze geeft goede tips en blijft altijd rustig! ❤️
Esperanza Killay
Esperanza Killay
12:26 23 Jul 21
Ik heb super fijne, leuke en leerzame lessen gehad met dank aan de liefste en leukste rij instructrice van Nederland! Ik heb alle bekende om mij heen zonder rijbewijs al naar Xamen gestuurd!🚘
Floor de Rooij
Floor de Rooij
18:30 30 Jun 21
Romy Verhagen
Romy Verhagen
12:10 26 Jun 21
Hele fijne rijschool, heeft super veel geduld en is ook heel gezellig! Zeker een aanrader!
Lindsay Van De Voort
Lindsay Van De Voort
11:07 21 Jun 21
Lynn Luijben
Lynn Luijben
17:23 05 Jun 21
Raechel Vermulst
Raechel Vermulst
19:47 03 Jun 21
Super fijne rij instructrice!
Suuz van Tilburg
Suuz van Tilburg
08:12 01 Jun 21
Altijd fijne lessen gehad met deze instructeur! Ik werd goed op me gemakt gesteld!
Stan van walderveen
Stan van walderveen
09:09 31 May 21
Super leerzame en leuke lessen! In 1 keer geslaagd! Zeker een aanrader!
Kimberly van den Broek
Kimberly van den Broek
10:26 26 May 21
Super leuke en gezellige instructrice! Ze legt heel erg goed uit, is geduldig en je kan van alles vragen. Ze vindt het juist ook belangrijk als je fouten maakt want dan leer je ook wat van!
D
D
18:02 04 May 21
Bo Brakels
Bo Brakels
09:15 04 May 21
Altijd super fijne lessen gehad!
Jesslynn Tjong A Tjoe
Jesslynn Tjong A Tjoe
18:09 14 Apr 21
Maurice Plasman
Maurice Plasman
19:33 12 Apr 21
Bas Vogels
Bas Vogels
11:24 16 Mar 21
Ik heb altijd met super veel plezier mijn rijlessen gevolgd bij Ellie. Ze is altijd eerlijk tegen je, als je goed bezig bent krijg je het te horen, maar ook zeker als het fout gaat. Wat ik erg fijn vond is dat ze me altijd eerst zelf naar de oplossing liet zoeken voor ze me ging helpen, waar ik uiteindelijk het snelt van leerde, ook al was dit soms ff stressen. Al met al een hele fijne rijschool met een gezellige instructrice die altijd het uiterste uit je probeert te halen!
Tim Derijck
Tim Derijck
23:49 12 Mar 21
Ellie heeft me super goed geholpen waardoor ik zelfs na bijna 3 maanden niet lessen, in een keer geslaagd ben!! Ik ben super blij dat ik voor rijschool Xamen gekozen heb het was super gezellig, maar ook heel erg leerzaam! Ik raad het echt aan, top rijschool! 🥳
Kyra Spierings
Kyra Spierings
14:50 08 Mar 21
Een super fijne rijschool. Altijd gezellig, goede lessen met zeer duidelijk uitleg.
Vitor Emanuel
Vitor Emanuel
14:05 16 Dec 20
Hele fijne lessen gehad!Ellie heeft veel geduld en daarom gaat het altijd lekker vlot!Veel gekletst en gezellig gehad, waardoor het rijden ook altijd leuk was!Top rijschool!!
antwoman
antwoman
10:51 02 Dec 20
Wat een fijne rijschool! Ik zou het aan iedereen aanraden om bij Xamen te lessen. Duidelijke uitleg en gezellige lessen gehad met Ellie en heel veel geleerd. Nu kan ik zelfverzekerd de weg op, heel erg bedankt!!
Isa B
Isa B
14:14 28 Nov 20
Wat een fijne rijschool! Ik voelde me erg op mijn gemak tijdens alle lessen! Ik had me geen betere instructrice kunnen wensen. Bedankt voor de gezelligheid, geduld en het vertrouwen! 😘Aanraderrrr!
Anne Stiphout
Anne Stiphout
08:33 28 Nov 20
Wat een leuke tijd heb ik gehad tijdens het lessen, echt een avontuur. Van af de eerste rijles voelde ik me al op mijn gemak.Het ging niet altijd perfect maar je bleef mij toch de moed inspreken dat het allemaal goed zou komen en dat is ook gebeurd. Ik heb hem gewoon gehaald, mijn rijbewijs! 🎉Heel erg bedankt voor alle wijsheid, geduld en gezelligheid.Groetjes Michaël 🙋🏽‍♂️🚗💨
Michaël Chazan
Michaël Chazan
13:06 25 Nov 20
Hanneke van Bokhoven
Hanneke van Bokhoven
11:44 17 Nov 20
Esmee Beer
Esmee Beer
09:30 16 Nov 20
Mijn zoon is doof en is dankzij XAMEN rijschool vandaag geslaagd in een keer !!!Van te voren heb ik een paar rijscholen gebeld en ook de rijschool van ANWB maar ik was echt teleurgesteld dat ze niet wilde rijlessen omdat mij zoon doof is.Uiteindelijk Xamen autorijschool gebeld en uitgelegd over mijn zoon en gelukkig wou Ellie er alles aan doen om toch te proberen met handen, voeten , foto’s en schrijven ....Ellie hartstikke bedankt!Vanuit mij verdien je 10 sterren.
B Shala
B Shala
09:25 08 Oct 20
Ik heb de rijlessen altijd heel erg fijn gevonden. Vlak voor het praktijk examen kans gekregen om extra lessen, wat mij een stuk geruststelling gaf! Super!
julia & merel
julia & merel
08:56 28 Sep 20
brinno Bevers
brinno Bevers
08:55 13 Sep 20
Vandaag in een keer geslaagd , echt de leukste en de beste rij-instructriceVeel geleerd en gelachen en altijd met plezier rijles gehadik raad deze rijschool zeker aan!!!!
Gregory Rosheuvel
Gregory Rosheuvel
08:32 31 Aug 20
Super tevreden over de manier van lesgeven. Ellie heeft me stap voor stap alles geleerd wat ik moest weten en ze heeft me goed voorbereid op mijn rijexamen. Met dank aan Ellie ben ik gelijk de 1e keer geslaagd.
Bram Van Eemeren
Bram Van Eemeren
07:49 31 Jul 20
DannyKuhh14
DannyKuhh14
10:29 22 Jul 20
Super rijschool! Altijd gezellig, goede lessen!
chayenne mastbroek
chayenne mastbroek
10:42 08 Jul 20
Alles in 1x gehaald door door de goede rijlessen van rijschool Xamen!
melissa rautenberger
melissa rautenberger
10:51 20 Jun 20
Super rijschool.
Jennifer Leenen
Jennifer Leenen
07:41 16 Jun 20
Salah Omari
Salah Omari
21:11 10 Jun 20
Ellie heeft veel geduld, legt dingen goed uit en zorgt dat je optimaal bent voorbereid op je examen. Een schone auto en gezellige lessen. Kortom, helemaal top!
Siem Deckers
Siem Deckers
12:18 10 Jun 20
Hele fijne rijschool met top uitleg! Hele goeie auto met alles erop en eraan. Ook heel fijn dat er tussen de lessen kort maar krachtige filmpjes worden laten zien met de verrichtingen die je kort daarna gaat uitvoeren.
Julius van de Griend
Julius van de Griend
16:50 28 Apr 20
Yess!! In een keer geslaagd!💪🏽😄Rijschool Xamen raad ik iedereen aan...Je krijgt veel aandacht en alles word goed uitgelegd.Ellie heeft een hele warme persoonlijkheid en laat je op je gemak voelen in de auto. Kortom: de beste rijschool van Helmond!
Max Chazan
Max Chazan
13:39 29 Jan 20
De beste rijschool🥇 van Helmond met de beste instructrice... niet alleen qua lesgeven maar ook als mens. Max is in 1 keer geslaagd, mede dankzij jou geweldige lessen. Dankjewel Ellie🙌🏻
Olly K
Olly K
10:45 29 Jan 20
Saartje Matheij
Saartje Matheij
12:15 20 Jan 20
Super fijne rijschool, altijd met plezier gelest. Denkt goed met je mee en het voelt super vertrouwd! In 1 keer geslaagd dankzij deze rijschool!
Lyonne De Groot
Lyonne De Groot
21:06 12 Dec 19
Het is heel fijn om als vrouw autorijles te krijgen van een vrouw. We weten van elkaar hoe we leren. Heel veel succes Ellie, ik zal je aanbevelen!
Rita Bevers
Rita Bevers
13:05 30 Nov 19
De rij-instructeur is TOP, ze kijkt per persoon wat die nodig heeft en anticipeert daarop. Heel fijn, dat voelt snel vertrouwt.Aanbeveling!!
R J
R J
13:03 30 Nov 19
Super rijschool! Super fijne instructrice, hele fijne, gezellige en leerzame lessen gehad en super snel mijn rijbewijs gehaald! TOP!! Aanrader
Chalissa Van Lieshout
Chalissa Van Lieshout
18:44 27 Nov 19
Hartelijk dank voor alle inspanningen die je hebt gedaan om Mitchell optimaal voor te bereiden voor het rij-examen. Hij heeft een geweldige tijd met je gehad en is mede dankzij jou expertise en personaliteit voor de 1e keer geslaagd!! Veel succes verder met je rijschool en we zullen je zeker aanprijzen.
Martin Sleegers
Martin Sleegers
10:47 11 Nov 19
Roxy Jager
Roxy Jager
21:03 15 Sep 19
Mien Vanzeeland
Mien Vanzeeland
20:07 25 May 19
Gezellige rij-instructrice waar je ook nog is veel en goed van leert!
Bram Jilesen
Bram Jilesen
06:59 26 Apr 19
Een fijne rijschool met duidelijke uitleg en een auto met alle laatste snufjes:))
Henry Bevers
Henry Bevers
11:12 18 Apr 19
js_loader

Deze website gebruikt cookies Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.